WikiCode

Het prijsgeven van informatie, onbewust of bewust, kan tot schadelijke gevolgen leiden. Voor bedrijven, instanties of individuen. Zowel zakelijk als persoonlijk.
De beschermende mogelijkheden van de technologie zijn begrensd. ‘The missing link’ is de menselijke factor. Maar juist die krijgt nog te weinig aandacht in organisaties.

Innovatie op het snijvlak van IT en HR kan daarin verandering brengen. Creëren van bewustzijn van de condities die leiden tot ongewenst  prijsgeven van informatie en de gevolgen daarvan. Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels voor organisaties, voor individuen?

Intelink kreeg begin mei 2010 van het ministerie van Economische Zaken subsidie toegekend voor de ontwikkeling van representatief onderzoek. Het Research Panel op infoleakage.com is het online onderzoeksinstrument van Intelink, ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met de faculteit International Business Administration aan de Universiteit van Tilburg.

Het creëren van bewustzijn van de condities die leiden tot ongewenst  prijsgeven van informatie en de gevolgen daarvan is een belangrijk element in de beveiliginsstrategie van bedrijven die gedrag en patronen van medewerkers proberen te veranderen. Een bewustwordingsprogramma als de WikiCode bestaat uit een set van activiteiten die medewerkers in staat stelt pro-actief een bijdrage te leveren aan de beveiliging van bedrijfsvertrouwelijke informatie.

De noodzaak tot een bewustwordingsprogramma kan ontstaan wanneer een incident zich voordoet of wanneer een organisatie efficiënt(er) gebruik wil maken van een overall beveiligingsstrategie. De volgende factoren maken een bewustwordingsprogramma noodzakelijk:

 • nieuwe wet- en regelgeving
 • nieuw of aangepast beveiligingsbeleid
 • nieuwe medewerkers, leveranciers
 • nieuw management
 • lancering nieuwe producten en diensten
 • fusie of overname
 • certificering

Een bewustwordingsprogramma is eenvoudig in opzet en uitvoering. Gebaseerd op de belangrijkste principes van verandermanagement heeft Intelink vier pijlers ontwikkeld die garanderen dat de doelstellingen van het programma goed worden opgesteld, gecommuniceerd, uitgevoerd, geïmplementeerd en geëvalueerd. Hoewel de pijlers elkaar aanvullen zijn deze modulair in te zetten. Zo zijn de middelen uit pijler één, een goede introductie met  de behandeling van bedrijfsvertrouwelijke informatie waarvan de resultaten direct merkbaar zijn.

PijlersHet prijsgeven van informatie, onbewust of bewust, kan tot schadelijke gevolgen leiden. Voor bedrijven, instanties of individuen. Zowel zakelijk als persoonlijk.

De beschermende mogelijkheden van de technologie zijn begrensd. ‘The missing link’ is de menselijke factor. Maar juist die krijgt nog te weinig aandacht in organisaties.

Innovatie op het snijvlak van IT en HR kan daarin verandering brengen. Creëren van bewustzijn van de condities die leiden tot ongewenst prijsgeven van informatie en de gevolgen daarvan. Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels voor organisaties, voor individuen?

Intelink kreeg begin mei 2010 van het ministerie van Economische Zaken subsidie toegekend voor de ontwikkeling van representatief onderzoek.

Het Research Panel op infoleakage.com is het online onderzoeksinstrument van Intelink, ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met de faculteit International Business Administration aan de Universiteit van Tilburg.

Panel's Jotter

Editor Intelink says:(2012-10-02 10:49:19)

“Een kwaliteitsslag voor school, student en stagebedrijf” Het herkennen en correct behandelen van bedrijfsvertrouwelijke informatie. Het programma speelt tevens doeltreffend in op de sterk toenemende behoefte aan Social Media Integriteit van stag...

On: Stagevoorbereiding voor MBO en HBO: Bewustwording Bedrijfsgeheimen & Social Media Integriteit
Danny Lieberman says:(2011-05-09 13:35:04)

As one of the pioneers in DLP - data loss prevention and an active thought leader in the field since 2003 - it is typical for people who discover that the emperor is naked to take knee jerk reactions. IT and HR procedures are part of a set of data...

On: WikiLeaks legt menselijke factor bloot (EN)
Rachel McShelley says:(2011-03-31 10:01:15)

Blijft helaas onduidelijk waarom BitDefender dit opvallend en vooral ook een beveiligingsrisico vindt.

On: Facebook: 42% onbekende online vrienden
View all replies»

Join us on:

 • Facebook
 • LinkedIn
 • RSS
 • Twitter


Panels

Join our Research Panel!
Sign up for: Study into Information Leakage in the Netherlands 2010


Publications

News and analyses on Human Factors & Awareness


Upcoming events

No events