Kleine slordigheid biedt concurrentie enorme troef

Editor at InfoLeakage.com

Toen ik voor mijn werk een beurs bezocht heb ik Marga ontmoet. Zij was daar namens onze grootste concurrent, maar dat vond ik geen reden om haar niet beter te willen leren kennen. Ons contact ging over in een relatie. Omdat we apart woonden, vond ik het niet nodig dit te melden bij mijn superieuren. We hadden het slechts oppervlakkig over ons werk, want we hadden geen enkele intentie om elkaars bedrijf schade toe te brengen. Wel werkte ik soms op Marga’s computer. Zo heb ik bij haar thuis een keer een belangrijk financieel rapport doorgenomen.

Richard (42, manager bij een ICT bedrijf): “Toen ik voor mijn werk een beurs bezocht heb ik Marga ontmoet. Zij was daar namens onze grootste concurrent, maar dat vond ik geen reden om haar niet beter te willen leren kennen. Ons contact ging over in een relatie. Omdat we apart woonden, vond ik het niet nodig dit te melden bij mijn superieuren. We hadden het slechts oppervlakkig over ons werk, want we hadden geen enkele intentie om elkaars bedrijf schade toe te brengen. Wel werkte ik soms op Marga’s computer. Zo heb ik bij haar thuis een keer een belangrijk financieel rapport doorgenomen. Dit stond op mijn USB-stick en bevatte gevoelige informatie. Ons bedrijf had het in die periode zwaar te verduren en het bekend worden van slechte vooruitzichten geeft veel onrust binnen een organisatie. Daarbij wilden we als werkgever aantrekkelijk blijven voor jong talent.

Toen Marga de volgende ochtend naar haar werk ging, zat mijn USB-stick nog in haar computer. Zij heeft de stick meegenomen. Ik heb haar direct gebeld, maar toen ze me zei dat ze hem aan de directiesecretaresse had gegeven in de veronderstelling dat het de hare was, zakte de grond onder mijn voeten weg. Een vrouw op die plek weet wat ze in handen heeft. Door een kleine slordigheid heb ik de concurrentie een enorme troef in handen gegeven en ik kan alleen maar hopen dat dit nooit aan het licht zal komen.”

WAT ZIJN JOUW ERVARINGEN?
Door de opkomst van onder meer sociale media delen we steeds meer informatie met vrienden, collega’s of volstrekt onbekenden. Dat geldt ook voor zakelijke informatie. Deze ontwikkeling biedt volop kansen om op een vernieuwende en moderne manier met elkaar te communiceren. Soms heeft dat echter vervelende gevolgen, voor uzelf of de organisatie waar u werkt. Het prijsgeven van informatie, onbewust of bewust, kan tot schadelijke gevolgen leiden.

Het landelijk onderzoek naar informatielekken, uitgevoerd door het Rotterdamse adviesbureau Intelink en Tilburg University, wijst uit dat ongeveer vijftig procent van de werknemers weleens onbewust bedrijfsgevoelige informatie heeft gelekt!

VERVOLGONDERZOEK: Rotterdamse haven- en industriegebied
Ondersteund door Deltalinqs, belangenbehartiger van logistieke en industriële bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied, voert Intelink de komende weken onderzoek uit naar deze vorm van onbewust informatielekken. Dit vervolgonderzoek richt zich volledig op het Rotterdamse haven- en industriegebied. Specifieke thema’s,  zoals het internationale karakter, kunnen hier een rol spelen.

MEEDOEN AAN HET ONDERZOEK?
Wat zijn jouw ervaringen met het bewust of onbewust prijsgeven van informatie? Welke oorzaken en gevolgen zijn wat jou betreft belangrijk?

Iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij het werken in het Rotterdamse haven- en industriegebied wordt uitgenodigd mee te doen aan dit onderzoek.

Geef je op als panellid door online het profiel in te vullen. Na ontvangst van dit profiel ontvang je van ons een link naar de onderzoeksvragen. Deelname aan het onderzoek gebeurt anoniem.

Share article:
  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter

REPLY

You must login in order to reply.

Panel's Jotter

Editor Intelink says:(2012-10-02 10:49:19)

“Een kwaliteitsslag voor school, student en stagebedrijf” Het herkennen en correct behandelen van bedrijfsvertrouwelijke informatie. Het programma speelt tevens doeltreffend in op de sterk toenemende behoefte aan Social Media Integriteit van stag...

On: Stagevoorbereiding voor MBO en HBO: Bewustwording Bedrijfsgeheimen & Social Media Integriteit
Danny Lieberman says:(2011-05-09 13:35:04)

As one of the pioneers in DLP - data loss prevention and an active thought leader in the field since 2003 - it is typical for people who discover that the emperor is naked to take knee jerk reactions. IT and HR procedures are part of a set of data...

On: WikiLeaks legt menselijke factor bloot (EN)
Rachel McShelley says:(2011-03-31 10:01:15)

Blijft helaas onduidelijk waarom BitDefender dit opvallend en vooral ook een beveiligingsrisico vindt.

On: Facebook: 42% onbekende online vrienden
View all replies»

Join us on:

  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter


Panels

Join our Research Panel!
Sign up for: Study into Information Leakage in the Netherlands 2010


Publications

News and analyses on Human Factors & Awareness


Upcoming events

No events